V kuchyni běžně použváme několik druhů nožů v závislosti na tom, jakou surovinu chceme zrovna nakrájet. Domácí kuchař si může vystačit se dvěma až třemi typy nožů, ale profesionál jich jistě rád využije více.

Základní typy nožů značky NAIFU

Šéfkuchařský nůž

Šéfkuchařský nůž NAIFU 8" 33,9 cm

Jde asi o nejpoužívanější univerzální kuchařský nůž v Evropě a v Severní Americe. Šěfkuchařský nůž můžeme použít na krájení masa, ovoce a zeleniny. Svým způsobem dokáže dobře zastoupit pozici různých specializovaných nožů. 

Univerzální nůž

Univerzální nůž NAIFU 5" 24,5 cm

Menší lehčí nůž, který je asi nejuniverzálnějším pomocníkem v kuchyni. Krásně se s ním krájí a plátkuje ovoce a zelenina. Tento nůž bývá v domácí kuchyni pro svou kompaktní velikost a obratnost zdaleka nejpoužívanější.

Nůž SANTOKU

Santoku nůž NAIFU 7" 31 cm

Jde o japonskou obdobu evropského šéfkuchařského nože. Díky svým proliskům se na něj krájená surovina tolik nelepí. Někteří šéfkuchaři upřednostňují nůž SANTOKU před klasickým "chef knife" (šéfkuchařským nožem). Tento robustní a dobře vyvážený nůž je vhodný na krájení ovoce, zeleniny i masa.

Plátkovací nůž

Plátkovací nůž NAIFU 10" 38,5 cm

Úzká a dlouhá čepel plátkovacího nože lehce proniká krájenou surovinou. Díky malému odporu při krájení potravin umožňuje vytvářet čistší a rovnoměrnější plátky. Plátkovací nůž NAIFU můžeme použít na maso, větší ovoce a zeleninu, nebo také na dorty a koláče.

Vykrajovací nůž

Vykrajovací nůž NAIFU 3.5" 20,2 cm

Vykrajovací nůž slouží k preciznímu a přesnému tvarování potravin, což z něj dělá ideální nástroj pro tvorbu ozdobných a esteticky působících pokrmů. Je praktickým pomocníkem pro kuchaře a milovníky vaření, kteří si zakládají na preciznosti.

Vykosťovací nůž

Vykosťovací nůž NAIFU 6" 29 cm

Vykostovací nůž je vybaven dlouhou a tenkou čepelí, která je speciálně navržena pro snadné oddělování masa od kostí. Díky své ostré hraně a ideální délce je schopen se pohodlně dostat kolem kloubů a přesně vykostit maso bez zbytečného odřezávání. Nůž vyniká také při filetování ryb.

Nůž na chléb a pečivo

Nůž na chléb a pečivo NAIFU 9" 35,8 cm

Nůž se zubatým ostřím je určen pro snadné a přesné krájení chleba a pečiva. Jeho zuby pomáhají snadno proříznout křupavou krustu pečiva, aniž by rozmačkaly jeho měkký vnitřek. Tento typ nože je Ideální pro řezání chleba, baget, rohlíků a dalšího pečiva.

Steakový nůž

Steakový nůž 5" 23,5 cm

Steakový nůž je navržen jako součást klasického jídelního příboru, speciálně určený pro krájení steaků. Jeho krásná ostrá čepel umožňuje precizní a hladké řezy, které zachovávají chuť a šťavnatost masa. Ideální pro všechny milovníky masových pokrmů.