Jak vybrat ten správný nůž?
V kuchyni běžně použváme několik druhů nožů v závislosti na tom, jakou surovinu chceme zrovna nakrájet. Domácí kuchař si může vystačit se dvěma až třemi typy nožů, ale profesionál jich jistě rád využije více.
Základní typy nožů značky NAIFU
Šéfkuchařský nůž
Jde asi o nejpoužívanější univerzální kuchařský nůž v Evropě a v Severní Americe. Šěfkuchařský nůž můžeme použít na krájení masa, ovoce a zeleniny. Svým způsobem dokáže dobře zastoupit pozici různých specializovaných nožů.
Univerzální nůž
Menší lehčí nůž, který je asi nejuniverzálnějším pomocníkem v kuchyni. Krásně se s ním krájí a plátkuje ovoce se zelenina.
Nůž SANTOKU
Jde o japonskou obdobu evropského šéfkuchařského nože. Díky svým proliskům se na něj krájená surovina tolik nelepí. Někteří šéfkuchaři upřednostňují nůž SANTOKU před klasickým "chef knife" (šéfkuchařským nožem). Tento robustní a dobře vyvážený nůž je vhodný na krájení ovoce, zeleniny i masa.
Plátkovací nůž
Úzká a dlouhá čepel plátkovacího nože lehce proniká krájenou surovinou. Díky malému odporu při krájení potravin umožňuje vytvářet čistší a rovnoměrnější plátky. Plátkovací nůž NAIFU můžeme použít na maso, větší ovoce a zeleninu, nebo také na dorty a koláče.