Čištění nožů

Po každém řezání nožem NAIFU jej očistěte a osušte, abyste jej měli dokonale připravený k dalšímu použití.

  • v žádném případě neumývejte nože v myčce na nádobí
  • nůž umývejte ručně pod tekoucí vodou za použití šetrného čistícího prostředku
  • nepoužívejte čistící prostředky s citrusovými výtažky a jiné agresivní čističe
  • pro čištění čepele nepoužívejte drátěnky, ani žádné abrazivní čističe (čistící prostředky na bázi zrnitých mikročástic)
  • ostří nože by se nemělo dostat do kontaktu ani s klasickou houbičkou na nádobí
  • po omytí nůž otřete utěrkou a před umístěním na své místo jej nechejte oschnout
  • nikdy nenechávejte nůž ve dřezu plném vody, mohl by Vám začít rezivět a jeho přírodní dřevěná rukojeť by mohla být poškozena i přes její důkladné ošetření při výrobě

Barva rukojeti nože z přírodního materiálu může postupem času lehce změnit svou barvu. Děje se tak díky kontaktu s tuky, oxidací a působením světla. Nejedná se o žádnou vadu.

Uložení nožů

Nože doporučujeme ukládat do dřevěných stojanů, které jsou k tomu určeny, do vyhrazené přihrádky, nebo do speciálního pouzdra. Nože neukládejte do klasických příborníků spolu s ostatními příbory. Mohli byste se jednak škaredě poranit, ale i ostří nožů by mohlo být poškozeno.

Nože vždy ukládejte mimo dosah děti. Pokud bude nůž používán dětmi, dbejte, aby byly vždy pod bedlivým dohledem.

Krájení

Nepoužívejte prosím nože NAIFU na kosti, klouby nebo mražené potraviny. Naše nože jsou určeny spíše k přesnému krájení než k drcení tvrdých materiálů. Nože NAIFU jsou navrženy k plynulému krájení - nikdy ne k "sekání" nahoru a dolů.

Suroviny z krájecího prkénka vždy shrnujte hřbetní stranou nože, nikoliv ostřím.

Vždy dávejte velký pozor na prsty a hlídejte, aby se nikdy nemohly dostat pod čepel. Rychlost krájení by měla záviset na vašich dovednostech.

Při krájení tvrdších potravin (například ananas) se může stát, že se do nich nůž zasekne. V tomto případě se nesnažte otáčet nožem do strany, abyste jej uvolnili; mohlo by dojít k poškození čepele. Nůž uvolněte směrem nahoru a pokračujte v krájení.

Krájecí plocha

Plocha, na které krájíte, má velký vliv na udržení ostří nožů. Vhodná krájecí deska pomůže udržet ostří podstatně déle. Doporučujeme použít prkénko ze středně měkkého dřeva. Nedoporučujeme podložky z dlaždic, keramiky, syntetiky, mramoru, žuly nebo jakéhokoli skla.

Broušení a ostření nožů

Broušení a ostření nožů jsou dvě rozdílné činnosti. Ostřením rozumíme oživení ostří, které nejlépe zvládne kvalitní ocílka a broušením pak důkladnější obnovení hrany nože do tvaru písmene V o sklonu 15°. Pro perfektní nabroušení doporučujeme brusný kámen pro mokré broušení.

Zatímco ostření kvalitní diamantovou ocílkou doporučujeme provádět poměrně často, broušení brusným kamenem je třeba až po nějakém čase, kdy se nůž opravdu otupí. Kuchařské nože NAIFU jsou vyrobeny z kvalitní oceli o vysoké tvrdosti HRC 60±2 (zkouška tvrdosti podle Rockwella), proto si své ostří dokážou udržet dlouho a jejich broušení nemusí být tak časté. Vše samozřejmě závisí na intenzitě jejich používání.